Pexels Daria Shevtsova 1030912
Helt fra starten

Høst og destilliseringen

Tequila stammer fra Mexico og er opkaldt efter byen af samme navn som ligger i det vestlige mexico! 

Helt grundlæggende er Tequila lavet på blå agave som dyrkes i 5 delstater i Mexico. Disse 5 delstater er de eneste som må producere Tequila. Produceres det andre steder er det ikke Tequila, men Mezcal. 

Efter agaven er blevet høstet bringes det til destillisering hvor det bliver til Tequila. Noget Tequila blandes her sammen og solgt, også kaldet Mixto, mens andre som skal blive til de helt rene Tequilas lagres, typisk på egetræsfade. 

 

 

Pexels Photo 2631613
Er der forskel på Tequila?

Kvalitet

Der findes to varianter af Tequila (tre hvis vi tager Mezcal med) Tequila Mixto og Tequila 100% agave. Som nævnt så lageres Mixto ikke med blandes op efter destilliseringen. Mixto er lavet på min. 51% agave, hvor resten kan bestå af eksempelvis sukkerrør. Sukkerrør kan dyrkes alle steder, og er derfor billigere end agave som modnes i 6-10 år inden de høstes. I løbet af de år kan ændrede vejrforhold, svamp og prisudsving ødelægge processen, hvilket gør Tequila til en vanskelig affære. Herudover er den blå agave begrænset til de 5 delstater. Tequila som produceres uden for de 5 delstater er ikke Tequila, men eksempelvis Mezcal som laves på andre typer af agave end den blå agave. 

Mixto Tequila er derfor normalt billigt og den Tequila mange danskere stifter bekendtskab med. Blandt andet så er den genkendelige Sierras "røde-hat-Tequila" lavet på Mixto. 

Prøver man i stedet en ægte kvalitets Tequila, vil man opleve en hel ny verden af smage og nuancer. 

Photo 1600492847790 80D2daa56c40
Typer af Tequila

Lageringen

Tequila lageres ofte på egetræsfade og deles op i fire typer alt efter lageringen. 

Blanco er ulageret og er derfor lavet på hel frisk agave

Resposado er lageret på typisk whisky-fade i 3-12 måneder

Añejo lageres på fad i 1-3 år

Extra Añejo er den mest dyrebare og eksklusive Tequila og er lageret ekstra længe på fade

Pexels Polina Kovaleva 7282723
Når livet giver dig lemons så grib ud efter salt og Tequila!

Hvorfor drikkes Tequila med salt og citron?

At vi drikker Tequila med salt og citron er faktisk ikke andet end et markedsføringskoncept, som en eller anden stor koncern har fundet på for at markedsføre Tequila som en sjov og festlig drink. Måske også for at dække over den bitre smag som Mixto-udgaven har, og så virksomhederne kunne tjene penge på den billige udgave. 

Jaja, vi er selv faldet for konceptet og nyder det da også sammen med Tequila Blanco. Dog kunne vi aldrig drømme om at servere det sammen med vores dyrere tequilas. Heldigvis er der plads til begge verdner og vi elsker dem begge, for ja det ER sjovt at drikke Tequila med salt og citron.

Lyst til Tequila nu?